• Win Van Jezelf

De Uber-Combo Aanvoerder


Vaak wordt de beste speler of speelster gekozen tot aanvoerder van het team. Er is een direct verband tussen de beste zijn en de verwachting dat je het team kan leiden naar succes. Natuurlijk is jouw talent en prestatie motiverend om naar te kijken, inspirerend voor je teamgenoten en een belangrijke factor voor jullie resultaten in de competitie. Toch zijn onze beste sporters lang niet altijd de beste leiders in het team.

De MVP (Most Valuable Player) van je team wordt vaak zowel mentaal als sociaal gerespecteerd binnen het team. Teamgenoten willen er graag bij horen, kijken wat hij/zij doet in bepaalde situaties, verlangen hun respect en verwachten dat ze de toon zetten op de training. Deze alfa topper staat vaak boven aan de hiërarchie van het team.

Met zo'n grote invloed op het team proces door hun talentvolle prestaties in het veld zou het toch mooi zijn als we hier een nog veel dieper level aan leiderschap skills kunnen toevoegen!? Niet alleen de beste speler, maar ook de beste leider, aanvoerder of captain! Deze super win-win situatie kan een ongelofelijke impact hebben op het team. Wanneer je beste speler ook nog eens de hardst werkende speler is. Dat is nog eens speciaal!

Wanneer je het voor elkaar krijgt brengt deze Uber-Combo ontzettend veel voordelen mee:

  • Zet de toon op de training

  • Bewaakt het teamproces en teamdoelstellingen

  • Ziet het belang van team voor het individu

  • Houdt teamgenoten verantwoordelijk voor teamafspraken

  • Ontwikkeld het zelfvertrouwen van je team

  • Helpt teamgenoten wanneer ze het moeilijk hebben

  • Maakt conflicten bespreekbaar

  • Blijft kalm en gefocust wanneer het team stressvolle situaties tegen komt

  • Maakt slimme keuzes en moedigt teamgenoten aan dit ook te doen

Deze Uber-Combo is een grote droom van elke coach. En terecht! Wanneer je beste speler ook je beste leider is heb je een unieke situatie die teams vaak naar grote hoogtes kunnen leiden. Een genot voor elke coach!

 

Helaas komt deze combinatie niet zo vaak voor. De meeste coaches die ik spreek geven aan dat hun beste spelers vaker niet de beste leider zijn dan wel. Deze magische combinatie is dus vaker tovenarij dan werkelijkheid. Al helemaal wanneer we de ontwikkeling van leiderschap skills links laten liggen. Ik moedig iedereen natuurlijk aan je talentvolle spelers zo vroeg mogelijk te ontdekken en ze op te leiden tot toppers. Neem echter vooral ook de leiderschap skills mee zodat we gezamenlijk kunnen werken aan het ontwikkelen van de Uber-Combo aanvoerders! Heb jij al wel de Uber-Combo te pakken!? Lees dan hier 6 tips om er optimaal gebruik van te maken.

De Uber-Combo Aanvoerder

#aanvoerder #captain #leiderschap