• Win Van Jezelf

5 Tips voor het versterken van je Teamcultuur


commitment

Wat zijn belangrijke waarden voor jullie club? Of jullie team? Bij Win Van Jezelf helpen we je bouwen aan een sterke fundering aan de hand van ons Kernwaarden Teamcultuur formulier. Zodra de fundering is gebouwd, weet je waar je als team of club voor staat, wat er ook gebeurd. In goede en slechte tijden! Hieronder hebben we 5 tips gezet om nog meer verdieping te ontwikkelen voor jullie teamcultuur.

1. ONTWIKKEL EEN STANDAARD

Jullie kernwaarden staan inmiddels duidelijk op papier en iedereen kent ze. Nu is het tijd om dieper in te gaan op deze bouwstenen van jullie teamcultuur. Ga met elkaar in gesprek en bespreek wat elke kernwaarde precies inhoud. Schrijf jullie bevindingen vooral op.

Verzin eens een aantal stellingen waarin je een probleem neerlegt. Vervolgens bespreek je met jullie kernwaarden in gedachten hoe je hier mee om moet gaan op zowel een positieve als negatieve manier. Deze gedragingen wordt jullie standaard. De ster is het aller beste gedrag wat je zou kunnen doen. De doodshoofd is het aller slechtste wat je kunt doen. Wil je nog meer de diepte in over deze processen? Kijk dan snel of je een cursus of team coaching kan doen bij Win Van Jezelf.

Standaard

2. BOUWEN VAN CULTUUR POSTERS

Elke kernwaarde binnen jullie teamcultuur is belangrijk. Maak gezamenlijk met je teamgenoten een mooie poster, flyer of banner van jullie kernwaarden. Hang ze vervolgens op de muur bij jullie trainingsveld, krachthonk en/of andere ruimtes. Zorg dat ze zichtbaar zijn en iedereen continue herinneren aan jullie cultuur. Wees creatief!

3. PRACTICE WHAT YOU PREACH

Wanneer jullie gezamenlijk een teamcultuur hebben ontwikkeld is het belangrijk hiernaar te leven. Vooral als teamleiders zul je dag in dag uit moeten leven vanuit jullie kernwaarden. Geef het goede voorbeeld. Het slechtste wat je kunt doen is teamwaarden handhaven en ze vervolgens zelf verbreken. Je zult snel alle respect van je teamgenoten kwijtraken. Doe dus vooral zelf ook wat je van anderen verwacht!

4. PLAN EEN KERNWAARDE UITJE

Bespreek met je team wat voor mogelijkheden jullie hebben om een uitje te plannen gekoppeld aan een kernwaarde. Wanneer Plezier een belangrijke kernwaarde is kun je bijvoorbeeld met elkaar gaan lasergamen, of grappige spelletjes gaan doen. Wanneer hard werken een belangrijke kernwaarde is kun je misschien een leuke bootcamp plannen in samenwerking met de lokale sportschool. Heb je zelf leuke tips? Laat het ons weten!

5. EVALUEER JE KERNWAARDES MET JE TEAM CAPTAINS

Jullie teamcultuur gaat jullie helpen door goede maar zeker ook door slechte tijden heen te komen. Wees er zeker van dat je jullie waarden regelmatig evalueert. Een goed moment hiervoor is tijdens jullie captains overleg. Het Team Captain Monitor formulier is een super handig hulpmiddel!

#teamcultuur #cultuur