• Win Van Jezelf

6 Tips om de Uber-Combo te gebruiken


Bring out the best in others!

De Uber-Combo is een droom van elke coach. En terecht! Wanneer je beste speler ook je beste leider is heb je een unieke situatie die teams vaak naar grote hoogtes kunnen leiden. Een genot voor elke coach! Heb jij het geluk dat jouw beste speler ook je beste leider is? Of heb je veel tijd gestopt in het ontwikkelen van deze win-win combinatie? Gebruik dan deze 6 tips om tot een optimaal resultaat te komen.

 

1. HEB VAAK CONTACT MET ELKAAR

Spreek een vast moment af tussen de coach en aanvoerder(s) en ga met elkaar in overleg. Bij voorkeur minstens 1x in de twee weken. Bespreek hierin de hoogte punten, zorgen en de lessen van de afgelopen periode. Overleg wie op dit moment extra hulp nodig heeft en hou de stemming van het team in de gaten. Om je hierbij te helpen hebben we een Team Captains Monitor formulier ontwikkeld. Bekijk hem snel en download hem helemaal gratis.

2. WEES BLIJ EN DANKBAAR

Je zit in een unieke situatie want je hebt te maken met de magische Uber-Combo! Wees hier bewust van en maak er optimaal gebruik van. Wees dankbaar naar elkaar en spreek regelmatig een stukje waardering uit. Spreek vertrouwen in elkaar uit om samen een top leiderschapsteam te worden en het team succes te brengen!

3. VERWACHT GEEN PERFECTIE

Iedereen maakt fouten. De manier hoe je hiervan leert en er mee omgaat bepaald hoe succesvol jullie zullen zijn.

4. MOEDIG ZE AAN STERKE CONNECTIES TE BOUWEN MET TEAMGENOTEN

Een aanvoerder heeft pas echt een sterke invloed op het team wanneer hij/zij een sterke connectie heeft met zijn/haar teamgenoten. Werk aan deze onderlinge relaties en zorg voor wederzijds vertrouwen. Wanneer deze connecties optimaal ontwikkelen zullen je leiderschapskwaliteiten echt tot hun recht komen.

5. GEEF RUGDEKKING WANNEER ZE TEAMAFSPRAKEN HANDHAVEN

Het handhaven van teamafspraken is vaak een moeilijke functie als leider. Je zult teamgenoten moeten aanspreken op hun handelen en dat is niet altijd makkelijk. Je zet immers jullie connectie op het spel. Zorg ervoor dat je ondersteuning biedt en er voor ze bent!

"Respect is belangrijker dan populariteit!"

6. WEES HARD

Laat je aanvoerder(s) weten dat je soms extra hard zal zijn voor ze in een poging een belangrijke boodschap mee te geven aan het team. Wanneer je openlijk je leiders uitdaagt en meer van ze verwacht geeft dit een duidelijke uitstraling aan voor waar de standaard ligt in het hele team. Laat je aanvoerder(s) weten dat dit niet bedoeld is om super kritisch te zijn op ze, maar om de standaard voor het hele team omhoog te brengen.

#UberCombo #leiderschap #aanvoerder