• Win Van Jezelf

Aan de slag met jullie Teamcultuur


Een sterk functionerend team werkt vanuit een gedeelde cultuur. Iedereen heeft de neus dezelfde kant op staan. Natuurlijk gaat dit niet vanzelf, maar gelukkig zijn er veel handvaten beschikbaar die je op weg kunnen helpen. Het ontwikkelen van een missie en doelstellingen is ontzettend belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is het bouwen van een gedeelde cultuur die gezamenlijk wordt uitgedragen. Bij Win Van Jezelf hebben we een document ontwikkeld die je helpt bouwen aan deze cultuur.

Wat zijn belangrijke waarden voor jullie club? Of jullie team? Deze vraag wordt vaak beantwoord met duidelijke waarden zoals eerlijkheid, gezelligheid en hard werken. Deze kernwaarden zijn de fundering van jullie team of club. Deze fundering legt de basis van jullie teamcultuur. Om een goede fundering te bouwen ga je in gesprek met de architect om eerst een ontwerp te bouwen. Zodra het ontwerp klaar is start je met bouwen. Dit bouwproces zal nooit stoppen!

Zodra de fundering is gebouwd, weet je waar je als team of club voor staat, wat er ook gebeurd. In goede en slechte tijden! Ondanks de belangrijkheid van deze fundering hebben de meeste teams geen duidelijke kernwaarden of nog erger: kernwaarden die niet waar zijn. Gezien ze ontzettend belangrijk zijn is het verstandig om kritisch met elkaar te spreken over jullie eigen fundering. Ter voorbeeld hebben we hieronder een aantal kernwaarden gezet:

 

VERTROUWEN

 • We geloven in elkaar!

RESPECT

 • We respecteren onszelf en de tegenstander

 • We zijn altijd op tijd

 • We zijn altijd voorbereid

EENHEID

 • Het team gaat altijd voor en we maken elkaar beter

HARD WERKEN

 • We doen ook het zware werk wanneer dit nodig is

 

Bij Win Van Jezelf hebben we een lijst gemaakt waarin we belangrijke kernwaarden hebben opgesplitst in 5 hoofd onderwerpen:

 1. Karakter

 2. Commitment

 3. Relaties

 4. Resultaat

 5. Positiviteit

We vinden het belangrijk dat teams proberen van elk onderwerp minstens 1 kernwaarde te kiezen. Download hier ons Kernwaarden Teamcultuur formulier en bekijk eens welke waarden bij jullie passen? Om te bouwen aan jullie fundering hebben we hieronder een stappenplan gemaakt.

Stap 1:

Deel het Kernwaarden Teamcultuur formulier uit aan je teamgenoten. Zorg dat iedereen de tijd heeft om ze te bekijken. Laat vervolgens iedereen een prioriteiten lijstje maken van elk hoofdonderwerp. De nr. 1 krijgt 3 punten, nr. 2 krijgt 2 punten en de nr. 3 krijgt 1 punt. In onderstaand voorbeeld hebben we een top 3 gemaakt van Passie, Zelfvertrouwen en Plezier bij het hoofdonderwerp Positiviteit. Zorg dat je zo'n top 3 maakt voor alle hoofdonderwerpen. Als jullie willen kan dat anoniem ingevuld worden.

Kernwaarden Teamcultuur

Stap 2:

Verzamel alle gegevens en tel de punten van iedereen bij elkaar op. Hier komt een lijstje uit met de top kernwaarden voor elk hoofdonderwerp. Wanneer er meerdere waarden als erg belangrijk naar voren komen kunnen jullie in overleg gaan met elkaar. Misschien zijn waarden te combineren. Plezier en blijheid zijn bijvoorbeeld prima te combineren. Kies er gezamenlijk voor om een waarde te houden, te combineren of weg te gooien.

Stap 3:

Selecteer met elkaar de 5 belangrijkste kernwaarden. Meer waarden is geen probleem, maar probeer er minder dan 8 te houden. Deze waarden zullen de basis vormen van jullie teamcultuur. In het Kernwaarden Teamcultuur document staan korte zinnetjes achter alle waarden. Je kunt deze gebruiken maar je kunt ook zelf pakkende quotes of beschrijvingen bij jullie kernwaarden zetten. Schrijf ze op met elkaar en laat iedereen het gemaakte document (of mooie poster) ondertekenen. Hebben jullie een mooi voorbeeld? Laat het ons vooral weten.

Stap 4:

Bekijk onze checklist en vink ze af wanneer het antwoord 'ja' is. Een topteam vinkt alles af!

 • Heeft jouw team kernwaarden?

 • Zijn jullie kernwaarden opgeschreven?

 • Weten teamgenoten wat jullie kernwaarden zijn?

 • Zijn teamgenoten het eens met jullie kernwaarden?

 • Hebben teamgenoten input gehad in jullie kernwaarden?

 • Komen jullie kernwaarden voor in alle 5 hoofdonderwerpen?

 • Kunnen teamgenoten elke kernwaarde succesvol opnoemen?

 • Leeft iedereen ook echt naar jullie kernwaarden?

 • Evalueert jouw team elkaar ook op het naleven van jullie kernwaarden?

 • Eren/belonen jullie ook teamgenoten die jullie kernwaarden naleven?

 • Spreken jullie elkaar aan wanneer teamgenoten de kernwaarden niet naleven?

Stap 5:

Vul jullie kernwaarden in op het Team Captains Monitor en lees onze blog post waarin we 5 tips geven om je teamcultuur extra verdieping te geven!

#cultuur #kernwaarden #leiderschap #teamcultuur