• Win Van Jezelf

Team Captains Monitor


Win van Jezelf

Als leiders van je team is het belangrijk regelmatig met elkaar te overleggen. Afhankelijk van je sport en/of aantal teamgenoten raden we aan om minstens 1x in de twee weken bij elkaar te komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een half uurtje voor de start van een donderdag training standaard in de agenda af te spreken.

Bij Win van Jezelf hebben we een Team Captain Monitor formulier ontwikkeld die je helpt deze overleg momenten gestructureerd uit te voeren. Hierbij is het belangrijk ervoor te zorgen dat iedereen het formulier van te voren al heeft ingevuld. Hoe vaker je dit doet met elkaar, hoe gemakkelijker het gaat!

Voordat je begint: Heb je met je team al belangrijke kernwaarden afgesproken? Vul deze dan in op het Team Captains Monitor formulier. Zo niet, lees dan snel onze blog post over kernwaarden.

Als je de kernwaarden van je team hebt overgenomen kun je aan de slag. Download hier het formulier volledig gratis en ga aan de slag. Onderstaande stappen geven aan hoe je het formulier moet invullen.

team captains monitor

Stap 1:

Beoordeel jezelf als leider met een cijfer van 1 (slecht) tot 10 (super) op jullie gedeelde kernwaarden. Zet de kernwaarden van jullie teamcultuur onder de streep en je beoordeling boven de streep. Het gaat hier om het huidige moment van invullen. Dit geeft je een duidelijk beeld in hoeverre je nog in lijn zit met jullie afspraken en waar je nog wat aan moet sleutelen. Maak dit bespreek baar met elkaar.

Stap 2:

Schrijf op wat er goed is gegaan. Wat waren de hoogte punten? Hebben jullie overeenkomsten of verschillen? Kunnen jullie hier wat mee en verdient er iets extra aandacht?

Stap 3:

Herhaal stap 2, alleen nu over de punten die niet zo goed zijn gegaan. Wat zijn jullie zorgen?

Stap 4:

Schrijf je geleerde lessen op. Wat doe je een volgende keer anders? Maak het bewust en deel dit met elkaar.

Stap 5:

Ontdek de huidige stemming van het team. Is je team erg afgeleid? Of juist zeer gefocust? Geef op elke schaal je score aan en vergelijk dit met elkaar. Neem deze resultaten mee naar de training en besteed waar nodig extra aandacht.

Stap 6:

Denk na over wie het op dit moment moeilijk heeft in het team. Bespreek dit met elkaar en bedenk wat jullie hier aan moeten/kunnen doen. Hoe kunnen jullie deze teamgenoot helpen?

Stap 7:

Aan de hand van de bovenstaande stappen, is er iets wat je de komende weken moet voorbereiden of bewaken? Schijf het hier duidelijk op. Dit zijn je actie punten.

Stap 8:

Zijn er nog overige observaties of opmerkingen die niet direct in bovenstaande vragen passen, maar toch aandacht verdienen? Zet deze puntjes hier neer.

 

Realiseer je goed dat vaak de kleinste zaadjes kunnen uitgroeien tot grote bomen. Zowel positief als negatief. Een regelmatig overleg met jullie leiders zorgt ervoor dat je problemen voor blijft en successen optimaal voorbereid.

#monitor #team #aanvoerder #kernwaarden