• Win Van Jezelf

Wat doe je als je elke wedstrijd verliest?


BrainFrames

Soms heb je zo'n seizoen ertussen zitten. Een seizoen waarin je bijna of zelfs alle wedstrijden verliest. Een zwaar jaar waarin het lastig is om gemotiveerd te blijven. Het is moeilijk om positief te blijven, je zakt steeds dieper weg en de teamdynamiek is moeilijk intact te houden. Gelukkig zijn er toch genoeg aangrijpingspunten om er een positief seizoen van te maken.

1. BLIJF GEFOCUST OP DE ONTWIKKELING

Soms zijn de tegenstanders nou eenmaal beter. Blijf echter goed in de gaten houden wat jouw missie is. Ongeacht winst of verlies kun je hier altijd zelf invloed op uitoefenen, zowel in de groep als individueel. Blijf werken aan de ontwikkeling en evalueer of dit proces ook daadwerkelijk beter gaat. Je kunt dan prima verliezen, maar als je een stapje beter bent geworden is dat geen probleem.

2. OMBUIGEN VAN NEGATIEVE ERVARINGEN

In level 1 van Win van Jezelf ga je onder andere aan de slag met technieken die je gedachten kunnen ombuigen. In een negatief seizoen is het gemakkelijk erg veel negatieve ervaringen te hebben. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Op training lukt het, maar in de wedstrijd lukt niks

  • We hebben hoge verwachtingen maar alles loopt mis

  • Blessures

  • Er is veel kritiek vanwege de vele verliezen

Toch kun je deze ervaringen ook als positief ervaren afhankelijk van hoe je ermee om gaat. Het feit dat in de wedstrijden nog niet lukt wat op de training al wel lukt geeft aan de je moet leren omgaan met wedstrijd druk en spanning. Dit is een kans om jezelf verder te ontwikkelen in je sport. Wanneer de verwachtingen van elkaar verschillen biedt dit een kans om je communicatie vaardigheden te verbeteren. Hoe gaan jullie weer met elkaar op 1 lijn komen?

Bij topsport horen blessures. Er zijn maar weinig topsporters die nog nooit een blessure hebben gehad. Het is vaker de vraag wanneer je een blessure krijgt in plaats van of je er eentje krijgt. Hoe eerder je leert omgaan met deze effecten hoe beter je in de toekomst kan dealen met tegenslag. Veel kritiek door verliezen levert een negatieve druk op je ontwikkeling. Ook hier moet je mee leren omgaan. Bedenk je hoe veel druk top voetballers wel niet hebben met alle negatieve dingen die ze van bijvoorbeeld supporters naar hun hoofd geslingerd krijgen. Wanneer je hiermee leert omgaan zul je beter in staat zijn om een topper te worden in je sport, maar zeker ook buiten je sport om. Je wordt er een beter persoon van!

Zoals je merkt zijn negatieve ervaringen een last op de schouders, maar aan de andere kant zijn het prachtige kansen om jezelf te ontwikkelen tot een beter persoon!

3. VERWACHTINGEN AFSTEMMEN

Je begint een seizoen meestal met bepaalde verwachtingen. Zowel de individuele sporter, het team als de coach hebben allemaal verwachtingen. Zonder hierover in gesprek te gaan kunnen deze verwachtingen gemakkelijk erg verschillend zijn van elkaar. Dit kan weer voor frustraties en negativiteit zorgen. Door je verwachtingen op elkaar af te stemmen ontwikkel je een wederzijdse flow met elkaar die voor een veel fijnere sfeer zorgt.

4. HERINNERINGEN MAKEN

Wanneer het leven je zuur wordt gemaakt en je alles maar blijft verliezen is het fijn om je te focussen op leuke dingen. Sporten is leuk! Niet alleen door de competitie, maar ook door het samen zijn met de mensen om je heen. Je teamgenoten, je trainers, coaches en ouders. Als je wedstrijdseizoen zwaar is, bouw dan aan een zeer positief team/training klimaat. Ga leuke dingen doen:

Heb jij ook leuke ideeën? Laat het ons weten!

Positieve seizoenen zijn vaak gemakkelijk te herinneren. Echter zijn het vaak ook de negatieve seizoenen waarvan je het meeste hebt geleerd! Met de juiste mindset kunnen ze ook nog eens de beste herinneringen opleveren!

#verliezen #BrainFrames #Herstructureren #herinneringen