• Marrijtje Molenhuis

Ben jij jezelf positief aan het coachen?


marrijtje_usa

Vraag jezelf eens af; wat is jouw reden om iedere keer die sportkleding aan te trekken en weer te gaan trainen? En als jij aan wedstrijden doet, met wat voor gevoel stap jij die wedstrijd in?

"Meedoen is belangrijker dan winnen!" Een geweldige Olympische gedachte! Maar tijdens de Olympische Spelen zijn wij voornamelijk als Nederlandse volk bezig met MEDAILLES. Logisch toch, want kom op hé, "het is geen vakantie".

Ik ben zelf atleet en heb jarenlang op professioneel niveau hardgelopen. Ik had in deze periode maar één doel en dat was winnen met als einddoel de Olympische Spelen. Dit was de reden waarom ik in 2009 naar Amerika vertrok. Vier jaar lang trainen en studeren. In Amerika werd mijn gedrevenheid om te winnen alleen maar versterkt. Motiverende speeches van coaches en alle voordelen die erbij kwamen kijken doordat ik een atleet in Amerika was. Het lekkere Californische weer, de sport mentaliteit, veel concurrentie, studie werd afgestemd op trainingen en wedstrijden, de professionele faciliteiten, wedstrijden door heel Amerika en alle toffe teamkleding.

“Lets take that win home ladies and kick some….”

Zeven tot tien keer trainen in de week en daar om heen alle omstandigheden afstemmen voor mijn herstel. Iedere keer jezelf willen verbeteren en sterker worden dan mijn concurrenten. Niet alleen in wedstrijden, ook in trainingen wilde ik het liefst vooraan lopen!

“Dit is toch ook wat mijn trainer vraagt?”

Teamgenoten die deze mentaliteit niet hadden begreep ik niet. Ik was absoluut niet snel tevreden. Had ik een persoonlijk record gelopen of een overwinning behaald, dan was er altijd wel iets wat ik beter had kunnen doen. Vaak werd dit bevestigd door mijn coach.

--------TURNING POINT-------

Mijn blessure in 2012 dwong mij uit mijn dagelijkse trainingsroutine te stappen. Dit zorgde ervoor dat ik kritisch kon kijken naar mijn gedrag en hoe ik eigenlijk helemaal geen plezier meer had in het trainen. Ik leefde altijd zeer gespannen naar de wedstrijden toe. Hardlopen was altijd mijn grote passie, maakte mij blij en gaf veel positieve energie. Terug kijkend op die jaren in Amerika kan ik concluderen dat het mij juist veel spanning en negativiteit heeft opgeleverd. Het moment dat ik in 2012 geblesseerd raakte voelde dat als een soort opluchting. Een druk die van mij afviel en ik hoefde even niet meer te presteren.

"De wetenschap"

Onderzoek wijst uit dat de twee belangrijkste kern elementen om te sporten voor de jeugd plezier en het krijgen van zelfvertrouwen zijn. Deze twee elementen vatten de term positief coachen samen. Positief coachen wordt tegenwoordig veel ingezet op scholen en sportverenigingen. Belangrijke conclusie: voor kinderen is het helemaal niet zo belangrijk om te winnen. Ligt de focus hier zelfs teveel op, is de kans groot dat kinderen afhaken.

“Plezier en het krijgen van zelfvertrouwen”

Als er iets is wat miste in mijn eerste twee jaren in Amerika was het plezier. Soms is het goed even stil te staan en te kijken wat je allemaal wel hebt en wel hebt bereikt. Daarbij is het proces waar je in zit super belangrijk. En het kijken naar het proces. Doordat ik de nadruk vooral op het resultaat richtte: het willen winnen en beter worden, trainde ik te veel (overtraind). Ik was voornamelijk vermoeid, mijn prestaties gingen langzaam of niet vooruit en mijn zelfvertrouwen nam af. Ik luisterde niet meer naar mijn lichaam. Hoe graag ik ook van de ene op de andere dag naar de Olympische Spelen zou willen, dat gaat niet. Usain Bolt de snelste man van de wereld, werd niet van de een op de andere dag de snelste man. Hij heeft hier lang en hard voor getraind.

"Positief coachen"

Grotendeels ben ik van mening dat positief coachen werkt voor iedereen. Het klink simpel maar dit kan nog verrekte lastig zijn. Het is mij inmiddels aardig gelukt. De jaren na 2016 ben ik mijzelf intensief positief gaan coachen. Ik ben daardoor veel gaan genieten van alles wat mij in eerste instantie naar Amerika bracht. Ik ben erachter gekomen dat ik zelf de enige ben die zo'n grote prestatie druk op mezelf legt. Ik blijf mezelf afvragen tijdens trainingen en wedstrijden; voor wie doe ik dit en waarom? Mijn zoektocht ging met vallen en opstaan. Nu kan ik zeggen dat ik nog steeds wil winnen en beter wil worden, maar dit gevoel is niet meer leidend. In 2012 was blij dat ik niet kon lopen en ik was er klaar mee. Nu loop ik nog steeds. Jammer genoeg niet in een land waar de zon altijd schijnt, maar ikzelf schijn wel weer.

Nu aan jou ook de uitdaging.

"Tips"

  1. Kijk in de spreekwoordelijke spiegel. Heb jij plezier in het sporten? Zo ja, wat zijn de dingen die je dit plezier geven. Zo nee, wat zijn de dingen waardoor je meer plezier zou kunnen krijgen?

  2. Maak een mooie poster van al deze puntjes en hang hem op een plek waar je vaak langs komt. Zo word je vaker herinnerd en ga je ze misschien vaker uitvoeren.

  3. Het is oké om fouten te maken! Dit zijn leermomenten en belangrijke punten om je zelf te kunnen blijven verbeteren. Zonder fouten, geen vooruitgang.

  4. Vraag jezelf af welke punten wel goed gingen? Het is gemakkelijk elke keer alle negatieve punten te zien, maar train je zelf ook op het zien van de goede punten.

  5. Heb je verloren of een slechte prestatie geleverd: geef jezelf max. een uur om te balen. Daarna is het klaar en blik weer vooruit.


#marrijtje #positiefcoachen #plezier #zelfvertrouwen