• Win Van Jezelf

Wij zijn op reis naar de Jungle!


De jungle is gevaarlijk. Vol met giftige planten en hongerige dieren. Je moet jagen voor voedsel en kunnen overleven. Met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen heb je misschien een kans. Echter de meesten overleven het niet.

De dierentuin is veilig. Vol met mooie planten en hongerige dieren. De dierentuin verzorgers zorgen goed voor alle dieren en het eten staat elke dag weer netjes klaar. De dieren leren vaak kunstjes en kunnen zelfs een show geven aan de bezoekers. Als we onze dierentuin dieren in de gevaarlijke jungle zetten zullen ze het niet overleven. Ze zijn immers niet goed genoeg voorbereid op deze gevaarlijke reis.

Beter worden in je sport is net als het leven in de dierentuin. We worden fysiek, technisch en tactisch getraind door onze trainers en coaches en soms worden we zelfs al op mentaal vlak getraind. Uiteindelijk kunnen we allemaal netjes ons kunstje uitvoeren.

We zien dat veel sporters lekker veilig in de dierentuin blijven waarbij ze af en toe ineens plotseling in de jungle terecht komen. Zonder voorbereid te zijn op deze jungle vol met conflicten, angst, woede en tegenslag gaat het volledig mis. Het is onze missie dit te veranderen! Als je echt beter wilt worden moet je met ons mee op reis naar de jungle. We bereiden je zo goed mogelijk voor zodat je klaar bent voor het echte werk! Welkom bij onze jungle reis! Welkom bij Win van Jezelf!

 

Door te sporten ben je al bezig met het trainen van je brein. Sporten beïnvloedt namelijk je stemming, geheugen, alertheid en je algehele welbevinden. Zo creëert ons brein handige stofjes zoals serotonine en dopamine tijdens het sporten. Door deze ‘plezier’ stofjes kunnen we ons rustig, gelukkig en euforisch voelen. Daarnaast vergroot bewegen de bloeddoorstroming en zuurstofopname in je hersenen. Dit zorgt voor structurele veranderingen in je hersenen. In andere woorden, wanneer we aan het sporten zijn kun je beter denken, heb je meer geloof in eigen kunnen en voel je je beter.


We kunnen concluderen dat sporten je persoonlijkheid positief kan stimuleren. Zo is uit onderzoek gebleken dat toptalenten beter gebruik weten te maken van vaardigheden als het nemen van verantwoordelijkheid, zelfregulering en flexibiliteit dan gewone atleten.

Echter, wanneer de prestatiedruk te groot is voor je brein en het brein er als het ware nog niet klaar voor is kunnen prestaties juist achteruitgaan. De positieve effecten van sporten kunnen dan veranderen in negatieve effecten zoals stress, angst en verdriet. We moeten ons realiseren dat de meest geduchte tegenstander vaak niet van het andere team komt, maar meestal in ons brein zit. Grote topatleten zorgen ervoor dat hun zelfvertrouwen het wint van twijfel, hun concentratie het wint van afleidingen en hun positieve houding het wint van tegenslag. Door te weten hoe je dit kunt doen verlies je nooit meer een wedstrijd vanwege eigen mentale fouten zoals slechte voorbereiding, te weinig inzet, afleiding, tegenslag, te veel of te weinig zelfvertrouwen of angst.

Veel sporters en coaches geloven wel dat presteren in hun sport voor een groot gedeelte afhankelijk is van mentale vaardigheden. Echter wordt er weinig trainingstijd besteed aan het verbeteren van mentale vaardigheden. Het is van groot belang dat je realiseert hoe belangrijk het is om tijd te besteden aan alle prestatiefactoren binnen je sport. Dus ook mentale vaardigheden! Helaas weten de meesten niet hoe deze vaardigheden ontwikkeld en getraind kunnen worden. Hierdoor is het mentale prestatieniveau vaak zwak en een genegeerd onderdeel op de training.


De meeste tijd wordt besteed aan fysieke training zoals kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, coördinatie, techniek en tactiek. Wanneer je realiseert hoe belangrijk mentale vaardigheden zijn, besteed je energie en tijd aan het ontwikkelen en versterken van zowel fysieke factoren als mentale factoren. Onder mentale vaardigheden vallen bijvoorbeeld; motivatie, aandacht, concentratie, zelfvertrouwen, visualisatie en het stellen van doelen, maar ook conflicthantering, leiderschap, verantwoordelijkheden nemen, leren hoe je het beste kunt ontwikkelen en leren het beste uit anderen naar boven te kunnen halen. Door deze trainingen in te bouwen binnen je fysieke training kun je net dat beetje extra geven in je prestaties om je concurrenten voorbij te streven.

Het is goed te vermelden dat de effecten van mentale training niet alleen impact hebben op je sportcarrière, maar ook op je ontwikkeling als persoon en je leven buiten de sport om. Dit heeft ermee te maken dat de vaardigheden die je leert breder in te zetten zijn dan enkel binnen de sport. Win van Jezelf is opgezet vanuit een breed perspectief. Je gaat leren je eigen doelen te bereiken, verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ontwikkeling en de baas te worden over je eigen levensproces. Je ontwikkelt (zelf)leiderschap. Dit klink misschien wat diepzinnig maar naarmate je onze 3 levels doorloopt zal je terugblikken en realiseren wat we precies bedoelen!

De meeste wedstrijden zijn verloren, niet gewonnen. Het vervelende is wanneer je verliest van jezelf in plaats van de tegenstander!"

#WvJ #junglereis #levels